Ameliyatlı ve Ameliyatsız Bel, Boyun Fıtığı ve Kanal Darlığı Tedavisi
BEL FITIĞI NEDİR?
Bel fıtığını sorunu, omuriliğimizi oluşturan omurların bir kısmının işlevini yitirmesi, hasar alması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık durumudur. Bel fıtığı büyük oranla yaşı ilerlemiş bireylerde görülür. İleri yaşlarda omurilikleri içerisindeki sıvının azalması ve omuriliklerin yıpranması buna neden olur.
BEL FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Bel fıtığı oluşumu genellikle travmaya bağlı olduğu için kesin olarak şu yaş veya şu kişiler demek yanlış olur. Genelleme yapacak olursak daha çok 30 yaş üzeri insanlarda, yaşlılarda görülmekle beraber ani hareket sonucu, ağır yük taşıma, hareketsizlik gibi unsurlarda bel fıtığına sebep olur.
BOYUN FITIĞI NEDİR?
Boyun omurları omurga sisteminin en hassas omurlarıdır. Gün içerisinde en çok kullanılan kemik ve kas sistemine sahip olan boyun omurları zorlanmalar, kazalar yaşadıkça veya yaşlandıkça sıvı kaybı yaşarlar ve omur içerisindeki disk yastıklama görevini eskisi kadar yerine getiremez. İşlevini yitiren ve aynı zamanda aşınmaya devam eden diskin dış tabakası yırtılabilir ve merkezinden kayma yaşayabilir. Bunun sonucunda sinirlerin ve omuriliğinin bulunduğu alana taşan disk boyun fıtığına neden olur.
BOYUN FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Boyun fıtığı genellikle öğretmen, şoför , bedensel olarak ağır işler yapan bireylerde, masa başı mesleği olanlarda, yaşlılarda görülen bir rahatsızlıktır. Fiziksel etkinin yanı sıra stresle beraber gelen sinir kasılmaları nedeniyle de boyun fıtığı rahatsızlığı oluşabilir.
Belde kanal (Spinal stenoz) daralması nedir?
Omurga, kemik yapılar ve aralarında bulunan disk denilen yumuşak dokulardan birbirlerine bağlanmaktadır. Omuriliği koruyan ve çevreleyen kemik yapıdaki omurga içerisinde bir kanal içermektedir. Bu kanalın içinden omurilik geçmektedir. Omuriliği içinde geçtiği bu kanalın çeşitli nedenlerle daralmasına Spinal stenoz yani belde kanal daralması denir.
Belde kanal daralması (Spinal stenoz) nedenleri nelerdir?
Omuriliğin geçtiği kanal farklı nedenlerle daralabilmektedir. Damarların iç hacminin çeşitli nedenlerle daralması gibi omuriliğin içinden geçtiği kanal da daralabilmektedir.
Belde kanal daralması (Lomber dar kanal) nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
- Omurgayı oluşturan omurlar arasındaki disklerin zamanla yıpranıp bozulması sonrasında kanal içine doğru bası yapması.
- Omurlar arasındaki eklem kıkırdaklarının zamanla aşınıp kireçlenme oluşması belde kanal daralmasına neden olabilmektedir. Meydana gelen kireçlenme dokuları kanal içine bası yapabilmektedir.
- Travmalar sonucunda belde kanal daralması oluşabilmektedir.
- Tümör ya da farklı hastalıklara bağlı olarak belde kanal daralması yaşanabilmektedir.
- Genetik faktörler belde kanal daralması nedenleri arasındadır.
Bacaklarda uyuşukluk, kas krampları, güçsüzlük, uyuşma ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan belde kanal daralması, ileri yaş hastalığı olarak bilinmekle birlikte her yaş grubunda yaşanabilmektedir. Fizik tedavi, çeşitli ilaçlar ve enjeksiyon uygulaması gibi cerrahi dışı yöntemler belde kanal daralması tedavisi için ilk uygulanacak metotların başında gelmektedir. Bu tedavilerden fayda göremeyen ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkilenen hastalar için ise cerrahi müdahaleler ön plana çıkmaktadır.
Ameliyatlı ve Ameliyatsız Bel, Boyun Fıtığı ve Kanal Darlığı Tedavi Yöntemleri
Tetik nokta enjeksiyonu, Faset ve sinir blokajı, Lazer ve radyofrekans gibi ameliyatsız tedavi yöntemleri yanı sıra cerrahi tedavi (minimal ve normal) yöntemleri kapsar